Nederlandse Kampioenschappen 2018/Zwolle

Afgelopen weekend deden onze 3 Eredivisie team spelers mee aan dit jaarlijkse evenement. Helaas kon ik er zelf niet bij zijn, maar gelukkig bood de NTTB de optie om via een live stream verbinding op 1 tafel mee te kijken naar de ontwikkelingen.

Niet gezien maar wel gelezen: Bas moest een extra wedstrijd spelen om bij de laatste 32 te komen en slaagde daarin door te winnen van Colin Rengers. Daarna was het snel afgelopen tegen nationale topper Laurens Tromer, maar Bas is weer op de weg terug. Casper, won strijdvaardig in een 7 gamer tegen Patrick Oey maar moest met 4-1 buigen tegen Martin Khatchanov. Jamshid won eenvoudig van Sören De Witte (teamgenoot van Arjan en Elwin Huiden).

Zo zag ik wel Jamshid’s 2e partij zaterdags, gecoacht door Siem van der Valk, 4 games winnen (best of seven) van de hoger op de ELO ranglijst geplaatste Koen Hageraats (na 2-0 voor, via 3-2 achter en uiteindelijk dus 4-3 winst). Hij plaatste zich daarmee voor de achtste finales op zondag, tegen de in Denemarken spelende Ewout Oostwouder. Jamshid gaf goed partij en wist Ewout zelfs de 1e game af te snoepen.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=1abLJOxGiso[/embedyt]

Ewout werd later voor de 3e keer Nederlands Kampioen door in de finale met 4-1 van Barry Wijers te winnen.

Casper’s verloren heren dubbel, met partner Boris de Vries, werd wel uitgezonden. Casper speelde sterk, maar Boris had duidelijk zijn dag niet (ook al verloren in de plaatsing voor de laatste 32 tegen Peter v/d Berg). Alle uitslagen zijn hier (http://nttb.toernooi.nl/) terug te vinden.

Er valt op PR-gebied nog veel terrein te winnen voor onze sport, op Studio Sport en veel kranten: geen berichtgeving. Wel een reportage op de NOS bij Nieuwsuur, waarin Bettine Vriesekoop, Li Jao en Ewout Oostwouder uitleggen waarom wij tegenwoordig internationaal niet meer meekunnen (https://nos.nl/).

De daarin verkondigde boodschap is dat talentvolle jeugd al vanaf een jaar of 5 enige uren per dag moet trainen om op wereldniveau mee te kunnen, is een enorme uitdaging om te realiseren. Het is immers al moeilijk genoeg om jeugd te werven. Toch gloort er hoop, de pas 12 jarige Gabrielius Camara debuteert komende zondag bij Taverzo in de Eredivisie tegen Scyedam. Hij won onlangs al een internationaal jeugdtoernooi in Zweden bij de mini kadetten.

De dames hebben de afgelopen jaren natuurlijk o.a. met de inmiddels gestopte Li Jiao zich wel behoorlijk kunnen manifesteren. Met de deze keer niet meespelende Britt Eerland en Li Jie kan wellicht de nieuwe Nederlandse kampioen dames, de pas 18 jarige Shuo Han Men op Europees niveau vervolg geven aan deze broodnodige successen om zo met de mooie tafeltennissport weer de nodige media belangstelling verdienen.

Klaas Dijkstra